Welke voedingsmiddelen bevatten creatine?

Welke voedingsmiddelen bevatten creatine?

  • 09 mrt 0

Een persoon krijgt gemiddeld 1 gram creatine per dag binnen door voeding. Creatine dat afkomstig is van voedsel wordt langzamer verteerd dan creatine als supplement. De biologische waarde is echter gelijk1. Niet alle voedingsmiddelen bevatten creatine. Het is voornamelijk vlees waar creatine in noemenswaardige hoeveelheden in zit maar het is ook aanwezig in vis. Voedingsmiddelen zoals rundvlees, kabeljauw, haring, zalm en varkensvlees bevatten creatine.

Hoeveelheden creatine

  • Biefstuk: 4.74-5.51 gram per kg
  • Kip: 3.4 gram per kg
  • Konijn: 3.4 gram per kg
  • Hartweefsel os: 2.5 g/kg
  • Hartweefsel varken: 1.5 g/kg

Creatine is bij dieren in dezelfde organen te vinden als bij mensen. Weefsels met veel creatine zijn te vinden in het hart en in de spieren. Zuivelproducten bevatten niet veel creatine maar naast vleesproducten is het de enige significante bron van dierlijke creatine.

Vegetariërs

De creatine die in het lichaam wordt opgeslagen is grotendeels in de spieren te vinden. Dat is ook het geval bij dieren. Hierdoor is een groot deel van de creatine afkomstig uit vlees. Dit vormt een probleem voor vegetariërs en veganisten die geen dierlijk vlees eten. De voornaamste bron van energie is niet toegankelijk voor deze personen. Creatine uit dierlijke producten wordt geschat op meer dan de helft van de dagelijkse creatine inname uit voedsel. Het blijkt dat vegetariërs en veganisten gemiddeld een lagere hoeveelheid creatine hebben. Dit is niet alleen het geval bij creatine maar ook andere voedingsstoffen die in dierlijke producten zitten. Voor vegetariërs en veganisten kan creatinesuppletie de lagere hoeveelheid creatine laten toenemen tot een normaal niveau. Onder jonge vegetariërs kan creatinesuppletie onder andere voor een verbeterde cognitie zorgen2.


Leave A Comment