Wat doet creatine precies met je lichaam?

Wat doet creatine precies met je lichaam?

  • 20 mrt 0

Creatine, iedere fanatieke sporter heeft er weleens van gehoord. Niet meer dan eens wordt het neergezet als een zeker wondergoedje dat je niet alleen meer energie oplevert, maar ook je spieren harder en steviger maakt. Voor intensieve krachttrainers klinkt dat natuurlijk als muziek in de oren. Overweeg je om creatine te nemen? Of ben je simpelweg benieuwd wat het nu eigenlijk precies doet met je lichaam? En kun je het combineren met het slikken van andere supplementen zoals whey proteïne? Dan ben je aan het juiste adres. We leggen je maar al te graag uit wat dit supplement nu precies met je lichaam doet en hoe je het als sporter in je voordeel kan gebruiken. Net zoals met alle supplementen is het belangrijk je van tevoren goed in te lezen. Zo weet je namelijk zeker dat je lichaam er iets aan heeft en dat je gezondheid niet in gevaar komt. Ten slotte is dat namelijk natuurlijk het allerbelangrijkste.

Wat doet creatine?

De werking van creatine heeft alles te maken met energie. Dit stofje zit namelijk van nature in je lichaam en helpt met het omzetten van voedingsstoffen in energie. Je lichaam maakt energie door een stofje genaamd ATP om te zetten in ADP. Echter verbruik je in de meeste gevallen niet de gehele hoeveelheid ADP wanneer je gebruik maakt van je spieren. Het overschot ADP dat er overblijft wordt daarom vervolgens weer terug omgezet naar ATP. Nu hebben je spiercellen helaas niet de mogelijkheid om oneindig veel ATP op te slaan waardoor ze dus razendsnel moet werken op het ATP-niveau op peil te houden. Dit is vooral nodig wanneer je in een keer een gigantische inspanning levert, bijvoorbeeld wanneer je sprint of aan krachttraining doet.

Aan het einde van deze inspanning heb je vanzelfsprekend niet meer voldoende energie om net zo intensief door te gaan. Dat komt door een gebrek aan ATP. Daar komt creatine in beeld. Creatinefosfaat zorgt er namelijk voor dat je een intensieve training volhoudt. Door creatinefosfaat af te breken, maakt je lichaam namelijk ATP vrij. Je kunt het dus zien als een soort van reserveopslag van ATP. Hoe meer creatinefosfaat er dus in je lichaam zit, hoe meer ATP er omgezet kan worden en hoe langer je een intensieve training vol kunt houden. En dat is precies hoe creatine werkt.

De voor- en nadelen van creatine

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten creatine op de markt die je kunnen helpen om als sporter je trainingen langer vol te houden. Let er echter op dat dit goedje niet voor iedere sporter het gewenste resultaat oplevert. Wat doet creatine namelijk precies? Het innemen van extra creatine zorgt er over het algemeen voor dat je zwaarder wordt en dat je sterker zult worden. Daarnaast heeft het supplement op ieder persoon een net wat andere werking. Dit heeft te maken met de hoeveelheid natuurlijke creatine in jouw lichaam.

Verder is het supplement vooral voordelig voor mensen die aan krachttraining doen en mensen die hun sprintprestaties willen verbeteren. Het is nog niet duidelijk of het ook voor duursporten voordelig kan zijn. Over het algemeen zijn er gelukkig weinig nadelen op te merken aan het gebruik van creatine. Wel is het zaak om altijd even met je arts te overleggen voordat je het gaat nemen. Wanneer er bijvoorbeeld al een verhoogde mate van creatinekinase in je bloed zit, is het waarschijnlijk niet verstandig om nog extra supplementen tot je te nemen. Daarnaast kan het zorgen voor een lichte gewichtstoename.


Leave A Comment