Het effect van creatine op de lever en nieren

Het effect van creatine op de lever en nieren

  • 30 aug 0

Creatine is een supplement dat als één van de veiligste soorten gezien wordt. In al die jaren dat creatine bekend is hebben experts al vele onderzoeken uitgevoerd met het stofje. Hierdoor is al veel over het middel bekend; wat de creatine voordelen zijn maar ook of er sprake kan zijn van bijwerkingen en of het veilig is in gebruik. Zo wordt er wel eens gezegd dat creatine voor spierkrampen zorgt maar dit is uit onderzoek nooit gebleken. Er wordt ook wel eens gemeld dat creatine niet goed is voor de nieren en lever maar is dat ook zo?

Effect op de nieren en lever

Bij de diagnose van lever- of nierproblemen wordt de stof creatinine gemeten. Door creatine te nemen stijgt het creatininegehalte in het bloed. Dit betekent nog niet meteen dat het de lever of nieren beschadigd. Tot op heden is er geen enkel onderzoek geweest waarin aangetoond is dat creatine een negatief effect heeft op de nieren of lever. Voor gezonde mensen vormt orale creatine geen gevaar en is het veilig te gebruiken1.

Onderzoek toont het aan

Een langlopend onderzoek onder atleten heeft geen enkel negatief effect aangetoond op de werking van de lever of nieren. In een onderzoek waarin de urine getest werd was er geen verschil na het nemen van creatine2. Eén van de langstlopende onderzoeken naar creatine concludeerde hiernaast dat creatine geen significante negatieve bijwerkingen oplevert bij normaal gebruik3.

Hoe veilig creatine ook is, als je al klachten hebt als gevolg van lever- of nierproblemen dan is het verstandig om voorzichtig te zijn. Overleg met de behandelend arts of creatine inname een negatief effect heeft op de bestaande problemen.


Leave A Comment