Creatinekinase: wat is het en waar moet je op letten?

Creatinekinase: wat is het en waar moet je op letten?

  • 15 apr 0

Als sporter ben je vanzelfsprekend serieus bezig met je lichaam. Om de vruchten te plukken van al die uren in de sportschool is het zaak om goed te zorgen voor je lichaam. Enerzijds door goed te eten en te slapen, maar ook door in te zien wanneer je lichaam rust nodig heeft. Fanatieke sporters hebben heel snel de neiging om maar door te blijven gaan. Aan de ene kant is dit enthousiasme natuurlijk hartstikke goed, je krijgt er immers een fit lichaam voor terug. Maar aan de andere kant is het ook erg gemakkelijk om door te slaan.

Het creatinekinase-gehalte in je bloed geeft een goede indicatie van de manier waarop je lichaam met deze zware inspanning omgaat. Vinden ze namelijk een verhoogde mate van dit enzym in je bloed, dan is het tijd de nodige rust in te bouwen in je trainingsschema. Hieronder leggen we je graag uit wat creatinekinase nu precies inhoudt en waar je op moet letten.

Wat houdt creatinekinase precies in?

Creatinekinase is een bepaald soort enzym dat in je lichaam voorkomt en nodig is voor de aanmaak van energie. Het komt voor in je organen en wordt gebruikt wanneer zij energie verbruiken. Maar ook in je spieren is dit enzym te vinden. Wanneer je spieren samentrekken, kost dit ontzettend veel energie. Dit enzym wordt door de spieren voornamelijk als reserve-energie gebruikt. Hierdoor kunnen artsen aan het creatinekinase-gehalte in je bloed zien of er verhoogde mate is van spierafbraak. Intensieve sporters hebben over het algemeen een hoger gehalte1 van dit enzym in hun bloed dan mensen met een normale bewegingsroutine.

Wanneer bijvoorbeeld je trainingen te intensief zijn of je te weinig rust neemt tussen de trainingen door, kan het goed zijn dat je CK-waarde te hoog is. Daarnaast wordt het gehalte in je bloed ook verhoogd door gebruik van anabolen en andere spieropbouwende medicatie. Een te hoge waarde van dit enzym in je bloed is een duidelijk teken dat je qua trainingen een stapje terug moet doen.

Waar moet je op letten?

Ten eerste is het belangrijk om ten allen tijden naar je lichaam te luisteren. Mocht je twijfelen over je gezondheid, laat dan altijd wat testen doen door een dokter. Een simpel bloedonderzoek kan je al enorm veel extra kennis opleveren. Een verhoogd creatinekinase-gehalte komt vaak voor bij personen die erg intensief een sport beoefenen. Wanneer je bijvoorbeeld regelmatig zwarte krachttrainingen ondergaat, ontkom je bijna niet aan een verhoogd gehalte van dit enzym in je bloed.

Nu hoeven niet gelijk de alarmbellen te gaan rinkelen, maar belangrijk is het dat je dit gehalte goed in de gaten houdt. Is het gehalte sterk verhoogd of neemt het over een bepaalde tijdsperiode enkel toe? Dan is het zaak een stapje terug te doen en rust in te plannen. Verstandig is het om met je arts te praten en je te laten informeren over het terugdringen van deze waarden.

Creatinekinase: wat is het en waar moet je op letten?
5 (100%) 3 stemmen

Leave A Comment