Creatine voor vegetariërs

Creatine voor vegetariërs

  • 10 aug 0

Creatine kan op verschillende manieren de gezondheid verbeteren, niet alleen de prestaties tijdens het sporten. Het heeft een aantoonbaar effect op spiergroei als er gesport wordt maar daar blijft het niet bij. Creatine wordt in onderzoeken ook toegepast als behandeling tegen diverse neurologische aandoeningen. Creatine kan hiernaast interessante voordelen bieden voor vegetariërs.

Waarom vegetariërs?

Vegetariërs volgen een aangepast eetpatroon waarbij producent van gedode dieren niet gegeten worden. Voedingsgroepen zoals vlees en vis worden bijvoorbeeld niet gegeten. Dit heeft het gevolg dat vegetariërs bepaalde voedingsstoffen niet of in mindere mate binnenkrijgen. Doordat er weinig of geen vlees gegeten wordt komt er ook minder creatine het lichaam binnen via voeding. Vegetariërs hebben hierdoor over het algemeen lagere hoeveelheden creatine opgeslagen.

Wat een creatine supplement doet

Doordat het creatinegehalte in vegetariërs meestal lager is dan normaal kan een creatine supplement helpen om dit gehalte te verhogen. Het supplement zorgt ervoor dat de creatine opgeslagen wordt in de spieren maar ook in andere organen. Een hoger creatineniveau in het lichaam heeft vele voordelen voor vegetariërs waaronder het verbeteren van de algehele hersenfunctie.

Wat de onderzoeken zeggen

Door de jaren heen zijn er honderden onderzoeken geweest met creatine als onderwerp. Het is het meest onderzochte supplement waardoor er veel bekend is over de werking. Het effect van creatine op vegetariërs is in verschillende onderzoeken aan bod geweest. Daaruit blijkt dat de personen die voor het nemen van het supplement de minste creatine opgeslagen hebben het meest kunnen profiteren van een creatine supplement1. Zo komt in een onderzoek onder vegetariërs naar voren dat creatine voor een verbetering van 50% in een geheugentest zorgt en een verbetering van 20% in een intelligentietest2.


Leave A Comment