Kan creatine verteringsproblemen veroorzaken?

Kan creatine verteringsproblemen veroorzaken?

  • 20 sep 0

Creatine is een effectief supplement voor sporters maar ook voor allerlei andere groepen zoals ouderen. De bijwerkingen zijn niet voor iedereen bekend en dat heeft een reden. Eén van de bekendste onderzoeken naar creatine concludeerde dat creatine geen negatieve bijwerkingen oplevert. Deze onderzoeken zijn echter gebaseerd op normale doseringen die algemeen aanbevolen worden. Als deze dosering overschreden wordt dan is het mogelijk dat bijwerkingen optreden.

Niet meer dan aanbevolen

Er is een aanbevolen hoeveelheid creatine dat gezien wordt als de maximale dosering per dag. Net zoals bij veel andere supplementen is het niet verstandig is om meer te nemen dan de aanbevolen hoeveelheid. Dit geldt voor medicatie maar ook voor creatine. Als je de aanbevolen hoeveelheid volgt dan zijn er geen bijwerkingen. Dit is in verschillende onderzoeken onderzocht. Als je meer neemt dan de aanbevolen hoeveelheid dan kan dit tot bepaalde problemen leiden zoals verteringsproblemen.

Wat zeggen de onderzoeken?

In een onderzoek naar de dosering van creatine kwam naar voren dat een dagelijkse dosering van 5 gram niet voor verteringsproblemen zorgde. Een dosering van 10 gram per dag verhoogde het risico op diarree met 37%. Dit is de reden waarom een hoeveelheid van 3 tot 5 gram per dag aanbevolen wordt.

Verdelen van de inname

Tijdens de laadfase neem je meer creatine per dag waardoor je boven deze aanbevolen hoeveelheid komt. In de laadfase wordt 20 gram aanbevolen wat vier keer zoveel is. Tijdens deze fase is het verstandig om de dosering in vier delen in te nemen van 5 gram per keer om het risico op eventuele bijwerkingen te verminderen.

Een samenvattend onderzoek over creatine toonde hiernaast als conclusie aan dat het niet voor verteringsproblemen zorgt. Het is echter mogelijk dat bepaalde toevoegingen aan het product wel tot problemen kunnen leiden. Om deze reden is het belangrijk dat je de creatine bij een gerenommeerde verkoper haalt zodat je de garantie hebt op een product van hoge kwaliteit.


Leave A Comment