Creatine in bloed: hoe snel wordt het opgenomen?

Creatine in bloed: hoe snel wordt het opgenomen?

  • 21 mei 0

Creatine, als ervaren sporter heb je er vast weleens van gehoord. Dit supplement wordt namelijk het vaakst gebruikt door fanatieke sporters en is dan ook het meest verkochte supplement op de markt. Voor je overweegt of het innemen van dit goedje wellicht ook iets voor jou is, is het zaak je goed in te lezen. Wat is het nu eigenlijk precies? Wat voor effect heeft het innemen van dit supplement op je lichaam en gezondheid? Waar moet je op letten wanneer je het koopt en hoe snel wordt creatine bijvoorbeeld opgenomen in je bloed? Omdat we willen dat je het maximale uit je trainingen haalt, maar toch verantwoord bezig bent, leggen we je graag uit hoe dit supplement nu precies werkt. Zo weet je zeker dat je alles eruit haalt wat erin zit.

Opname in bloed

Creatine wordt snel opgenomen in het bloed, al binnen enkele uren na inname. Door creatine tegelijk met andere middelen in te nemen kan de absorptie van creatine vertraagd worden of voorkomen. De enige manier om de opname van creatine te verbeteren is door het in de bloedbaan te injecteren maar dat is alleen weggelegd voor artsen die variërende ziektes behandelen. Hoelang het duurt voordat creatine weer uit het bloed is verschilt per lichaam en is afhankelijk van het creatinegehalte in de spieren, hormoonniveaus en andere factoren. Over het algemeen geldt dat als je meer water of andere vloeistoffen je drinkt, je meer moet urineren waardoor de creatine sneller uit je bloed verwijderd wordt.

Wanneer is er sprake van een te hoog creatinegehalte in je bloed?

Personen die zeer intensief een bepaalde sport beoefenen hebben over het algemeen een hoger creatinegehalte in hun bloed dan personen met een normale bewegingsroutine. Belangrijk is het om als sporter deze waardes in de gaten te houden. Mocht het creatinegehalte in je bloed namelijk te hoge waardes aannemen, dan kan dit nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Neem dus bij twijfel altijd contact op met je huisarts. Ook voordat je gebruik gaat maken van een supplement is het verstandig om eerst je arts te raadplegen. Ieder lichaam reageert namelijk anders op het gebruik van dit supplement en je arts kan door middel van een bloedtest zien hoe hoog de waardes in je bloed op dit moment zijn. Hierdoor kan er worden vastgesteld of het gebruik van dit supplement in je voordeel of juist in je nadeel kan werken.


Leave A Comment