Wat is creatine ethyl ester?

Wat is creatine ethyl ester?

  • 26 jul 0

Creatine is bij de meeste krachtsporters bekend maar Ethyl Ester? Velen hebben er nog nooit over gehoord. Creatine Ethyl Ester is een creatinesoort, net als creatine monohydraat. Van alle bekende soorten creatine is monohydraat de basis en hierdoor het meest onderzocht.

Wat is het?

Creatine Ethyl Ester is een vorm van creatine monohydraat dat door diverse producenten op de markt is gebracht als een creatinesoort dat beter door de spiercellen opgenomen wordt. In theorie komt het erop neer dat creatine monohydraat een ester heeft gekregen waardoor het beter geabsorbeerd wordt en een langere halfwaardetijd heeft.

De claims van fabrikanten

De makers van creatine ethyl ester claimen dan het superieur is aan alle andere vormen van creatine maar tot nu zijn er geen wetenschappelijke onderzoeken die deze beweringen staven. Hoewel de productverpakking je misschien betere resultaten belooft zegt dit nog niets als het niet wetenschappelijk onderbouwd is. Doordat de fabrikanten de ethyl ester versie in de markt hebben gezet als de “beste creatine ooit” zijn ze in staat geweest om de prijs te verhogen. Dat is de reden waarom creatine ethyl ester in de regel veel duurder is dan creatine monohydraat. Welke van de twee moet je nu kopen?

Is het beter dan monohydraat?

In dit onderzoek naar het verschil tussen creatine ethyl ester en creatine monohydraat komt naar voren dat de monohydraatversie voor de beste resultaten zorgt. De inname van creatine monohydraat zorgt voor een hogere concentratie creatine in de spieren in vergelijking met creatine ethyl ester1. Uit het onderzoek blijkt dat de groep deelnemers die creatine ethyl ester toegediend kreeg ongeveer dezelfde resultaten behaalde als de placebogroep. De conclusie van het onderzoek is dat creatine ethyl ester niet zo effectief is als creatine monohydraat in het verhogen van de creatineconcentratie in de spieren maar ook in het vergroten van de spierkracht en spiermassa. In een ander onderzoek wordt zelfs beweerd dan creatine ethyl ester zo snel opgenomen wordt dat het niet genoeg tijd heeft om de spiercellen te bereiken2.

creatine ethyl ester vs monohydraat
PLA = placebo, CRT = creatine monohydraat, CEE = creatine ethyl ester

Concluderend komt het erop neer dat je niet meer hoeft te betalen voor een pot dure creatine als het je om de resultaten gaat. Creatine monohydraat is beter en volledig geaccepteerd als de beste creatine dat te koop is. Het heeft geen zin om meer geld te betalen voor een creatinesoort dat het niet waard is. Dat is ook de reden dat creatine ethyl ester niet op deze website te vinden is.


Leave A Comment